Postul intermitent 

Este un tip de alimentație care limitează consumul alimentelor pe o anumită perioadă de timp. Adică mănânci doar într-un anumit interval orar. Probabil ai postit deja peste 16 ore când ai mâncat cina, apoi ai dormit până târziu și nu ai mâncat până la prânz a doua zi.

Sunt mai multe tipuri de post intermitent. Cel mai practic este 16/8 zilnic, adică 16 ore postim și ne alimentăm doar într-un interval de 8 ore. Alte variante similare sunt 18/6 și 20/4, când perioada de alimentare este și mai scurtă iar postul este mai lung. Postul de 24 de ore între două mese consecutive și așa mai departe.

Probabil nu știi care este cea mai bună variantă, însă nu există un răspuns universal acceptat pentru că oamenii sunt diferiți. Sfaturile mele sunt următoarele. După vorba „cu răbdarea treci marea”, adaptarea organismului la noul comportament alimentar e bine să se facă treptat, crescând progresiv durata postului. Nu forța din prima, pentru că ceea ce s-a învățat într-o viață nu se dezvață într-o lună.

În perioada de alimentație e recomandat să aveți mese mici și dese*. Dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Lipsa somnului este interpretată ca un stres, ca un pericol pentru organism, astfel va crește nivelul de cortizol (hormon secretat în condiții de stres) și, drept urmare, organismul va tinde să rețină calorii și nu să le ardă. Și multe alte aspecte pe care le poți înțelege și tu, explicate în acest stil, sunt convinsă că poți să iei singur/ă decizii pentru tine.

*Conform studiilor noi este recomandat să fie 2 mese pe zi in timpul postului intermitent. După consumarea alimentelor se secretă insulină care inhibă arderea grăsimilor așadar este recomandat să consumăm alimente cât mai rar nu cât mai des.